zwangerschap

Wat als het misgaat

Helaas komt het voor dat een zwangerschap soms eindigt in een miskraam. Miskramen komen misschien vaker voor dan je denkt. Zeker 1 op de 10 vrouwen krijgt hiermee te maken. Heb je bepaalde klachten en begin je te twijfelen? Hieronder kan je er meer over lezen, maar je mag ons ook altijd bellen! Zeker bij ongerustheid of klachten die lijken op een miskraam.

Helaas komt het voor dat een zwangerschap soms eindigt in een miskraam. Miskramen komen misschien vaker voor dan je denkt. Zeker 1 op de 10 vrouwen krijgt hiermee te maken. Heb je bepaalde klachten en begin je te twijfelen? Hieronder kan je er meer over lezen, maar je mag ons ook altijd bellen! Zeker bij ongerustheid of klachten die lijken op een miskraam.

Bloedverlies

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap houdt lang niet altijd in dat je een miskraam krijgt. Er zijn veel vrouwen die in het begin van hun zwangerschap wat donkerrood, helderrood, bruin of roze vaginaal bloedverlies hebben. Meestal is het dan zo dat er een klein bloedvaatje in de vagina of op de baarmoedermond beschadigd is. Dit kan komen door bijvoorbeeld sporten, moeilijke ontlasting, of na gemeenschap. Over het algemeen zijn deze oorzaken van vaginaal bloedverlies niet gevaarlijk voor de ongeboren baby.

Miskraam

Een miskraam is het verlies van een niet levensvatbare vrucht. Vaak begint een miskraam met vaginaal bloedverlies, al dan niet in combinatie met buikkrampen. Wanneer er sprake is van vaginaal bloedverlies, is het zo dat er in de helft van de situaties ook daadwerkelijk een miskraam optreedt.  In de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak, zie ‘bloedverlies’. Als er sprake is van een miskraam, dan komt deze vaak zelf binnen een aantal dagen na het eerste bloedverlies op gang. Echter, soms duurt dit langer tot zelfs een aantal weken. Wanneer een miskraam zelf op gang komt kan je last hebben van toenemende buikkrampen en bloedverlies wat je kan vergelijken met een hevige menstruatie. Dit houdt vaak wel een aantal uren aan. Daarna moeten het bloedverlies en de buikkrampen weer afnemen. Dit kan over een periode van een aantal dagen zijn. Wanneer je meerdere dagen achtereen ruim bloedverlies hebt is het goed om contact met ons op te nemen. Houdt ook je temperatuur in de gaten. Koorts is een reden om contact met ons op te nemen.

Een miskraam in het begin van de zwangerschap, is bijna altijd het gevolg van een aanlegstoornis. De natuur zorgt er op deze manier voor dat het vruchtje niet verder kan groeien en dat je lijf deze afstoot. Een miskraam komt relatief vaak voor. Meer dan 1 op de 10 zwangeren heeft wel eens een miskraam doorgemaakt.

Echo

Vanaf ongeveer 7 weken kan de zwangerschap worden vastgesteld met behulp van een echo. Deze echo geeft echter geen garanties voor de toekomst, want het is een momentopname. De kans op een miskraam is echter wel een stuk kleiner wanneer er een echo is gemaakt van een vitaal vruchtje. 

Hoe verder

Als er een miskraam is vastgesteld naar aanleiding van de echo, dan zijn er een aantal opties:

  • Afwachten: Wanneer je al wat bloedverlies hebt gehad, is er een kans van 40% dat de miskraam binnen een week vanzelf op gang komt. Dit heeft in eerste instantie de voorkeur;
  • Medicatie: Door middel van medicatie kan een miskraam opgewekt worden. Deze medicatie moet worden voorgeschreven door de gynaecoloog en heet Misoprostol (Cytotec). Door het gebruik hiervan kan een curretage meestal worden voorkomen;
  • Curretage: Hiervoor ga je onder narcose. De gynaecoloog verwijderd dan het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals.
Herstel na een miskraam

Na de miskraam of curretage kan je nog een week of twee last hebben van wat bloedverlies en of bruinige afscheiding. We raden aan om nog even met geslachtsgemeenschap te wachten totdat het bloedverlies helemaal gestopt is. Daarna is het lichaam weer hersteld en kan het opnieuw zwanger worden. Heb je een miskraam gehad in de voorgeschiedenis, dan heb je evenveel kans als iedere andere vrouw om gewoon weer zwanger te worden. Lichamelijk gezien is het niet nodig om een aantal maanden te wachten met opnieuw zwanger worden. Je kan je eerstvolgende menstruatie ongeveer na zes tot acht weken weer verwachten.

 

Psychisch gezien duurt het herstel soms wat langer. Veel voorkomende emoties hierbij zijn ongeloof, boosheid, schuldgevoel, verdriet en een gevoel van leegte. Tevens houdt de vraag ‘waarom?’ je misschien bezig. Schuldgevoelens zijn nagenoeg nooit terecht. Een gezondere leefwijze of minder stress hadden waarschijnlijk niet voor een andere uitkomst gezorgd.

Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed!

Enkele handige links:

  • lkpz.nl (Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap)