kraambed

Voor de partner

Gefeliciteerd papa (of mama)! Ook voor jou is de kraamweek natuurlijk een hele mooie, maar spannende periode, waarbij er veel gebeurt en op je afkomt.

Gefeliciteerd papa (of mama)! Ook voor jou is de kraamweek natuurlijk een hele mooie, maar spannende periode, waarbij er veel gebeurt en op je afkomt.

Misschien ben je nog behoorlijk onder de indruk van de bevalling. Daar komen de gebroken nachten en misschien onzekerheden bij. Je ziet je vrouw veranderen in een moeder, die de eerste tijd voornamelijk bezig is met jullie kindje en haar eigen herstel en heeft hierdoor minder oog voor jou. Gun elkaar de rust en tijd, maar praat er wel over samen

Praktisch

In deze week kan je je praktische instelling goed benutten! Na de bevalling is het de bedoeling dat je je zoon of dochter aangeeft bij het gemeentehuis. Het is handig om hiervoor een afspraak te maken zodat je niet lang hoeft te wachten. Neem hiervoor je identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje mee. Verder zal je regelmatig op boodschap worden gestuurd voor producten waarvan je het bestaan niet eens af wist. Zoek dan van tevoren op internet even op welke maat je bijvoorbeeld moet hebben of hoe een product eruit ziet. Natuurlijk kun je ook altijd de desbetreffende winkelbediende om hulp vragen.

Hormonen

Als je dacht dat de hormonen tijdens de zwangerschap je vrouw veranderden, in het kraambed wordt het nog een tikkeltje heftiger. Logisch ook, want er gebeurt ontzettend veel in jullie leven. Zowel lichamelijk als emotioneel. Geen zorgen, laat het over je heen komen en probeer je vrouw te steunen. Praat met elkaar, want ook jij hebt misschien vragen of opmerkingen ten aanzien van de bevalling. Wanneer de kraamtranen voorbij zijn, gaat het vaak weer bergopwaarts en krijg je langzaam aan je vrouw weer terug.

Rust 

Probeer, als de situatie dit toelaat, de eerste dagen tussen de middag ook even te slapen. Je weet niet hoe de aankomende nacht gaat verlopen. Het is dus fijn dat je overdag in ieder geval een uurtje bij kan tanken.

Voeden

Daarnaast kan je je vrouw ondersteunen tijdens bijvoorbeeld de borstvoeding. Zorg ook nu weer dat je je enigszins hebt ingelezen. Dat kan een enorm verschil maken. De positieve benadering die je bij de bevalling had komt nu weer goed van pas. Misschien is het af en toe best even pittig die borstvoeding, maar samen sta je sterker en is de kans van slagen groter!