bevalling

Laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het geldt niet voor iedereen, maar het is heel normaal als je er af en toe even helemaal klaar mee bent.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het geldt niet voor iedereen, maar het is heel normaal als je er af en toe even helemaal klaar mee bent.

Zo tegen het einde van de zwangerschap gaat je lijf zich voorbereiden op de komst van de baby. De baarmoeder trekt vaker samen en je buik wordt dan heel hard. Deze harde buiken komen en gaan, vaak duren ze een seconde of 30. Dit kan enige uren aanhouden en dan weer wegtrekken in rust. Over het algemeen zijn deze harde buiken (ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd) niet pijnlijk. Deze voorweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepeler wordt en dat de baby verder indaalt.

Als de baarmoedermond soepeler wordt, kan ook (een gedeelte van) de slijmprop loskomen. De slijmprop sluit de baarmoedermond af tijdens de zwangerschap. Als de slijmprop loskomt kan hier een een beetje bloed bij vrijkomen, dat is niet erg of gevaarlijk voor de zwangerschap. Het verliezen van de slijmprop zegt ook niks over het begin van de bevalling. Dit kan nog enkele dagen tot weken duren. Je hoeft ons dus ook niet te bellen als je de slijmprop verloren bent.

Als je ongerust bent hierover of als er twijfels zijn ten aanzien van de hoeveelheid bloedverlies bij het slijm, dan mag je natuurlijk altijd bellen. Wanneer het bloedverlies gelijk is aan een menstruatie, dan moet je ons wel meteen bellen. Graag beoordelen we de hoeveelheid bloedverlies, dus het is goed om het dan te bewaren. Doe ondergoed en kleding niet in de was en mocht het in het toilet terecht komen trek dan niet door. Trek graag een witte onderbroek aan en doe kraamverband in.

Enkele handige links:

  • Bevalplan uit het boek positief over bevallen met icoontjes 
  • stuitlig.nl (informatie over het vergroten van de draaikans) 
  • bekkentherapie.nl (informatie + vindt een bekkentherapeut in de buurt)​​​​​​