zwangerschap

Voor de partner

De ‘Voor de partner’ gedeeltes op deze site zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld voor de partner. Voor het gemak spreken we voornamelijk in de hij of vader-vorm, maar de inhoud is bedoeld voor elke partner.

De ‘Voor de partner’ gedeeltes op deze site zijn, zoals de naam al zegt, bedoeld voor de partner. Voor het gemak spreken we voornamelijk in de hij of vader-vorm, maar de inhoud is bedoeld voor elke partner.

Beste partner

Over een aantal maanden wordt je (weer) vader, gefeliciteerd! Tegen de tijd dat je vrouw een zwangerschapstest doet is het kindje ongeveer 5mm. Stelt nog niet zoveel voor zou je zeggen. Mis! Jullie kleine stipje kan nu al voor een hele hoop ongemak zorgen bij je vrouw. Denk hierbij aan misselijkheid, overgeven, moeheid en de beruchte hormonen natuurlijk. Er zijn nog tal van andere klachten die kunnen voorkomen bij een zwangere. Daar gaan we het nu niet over hebben, dat kan je op de rest van de site wel vinden. We gaan het nu hebben over jouw rol tijdens de zwangerschap. Je hebt misschien het idee dat je nog niet zoveel voor je vrouw kan betekenen. Toch is de betrokkenheid van de (aanstaande) vader erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een vader, de relatie met ongeboren zoon of dochter en ook de ontwikkeling van het kind positief kan beïnvloeden wanneer hij betrokken is bij de zwangerschap.

Natuurlijk draag je als (aanstaande) vader het kind niet fysiek bij je en ervaar je de zwangerschap anders dan je vrouw. Er zijn een aantal momenten in de zwangerschap die belangrijk kunnen zijn voor een (aanstaande) vader.

  • Het zien van jullie kindje tijdens de eerste echo is vaak zo’n moment;
  • of als jullie voor het eerst het hartje zien en/of horen kloppen.
  • Daarnaast kan het prettig zijn als je bij de eerste controle aanwezig bent.
  • Tijdens vervolgecho’s staat er ook een stoeltje voor je klaar.
  • Aan het einde van de zwangerschap bespreken we de bevalling en het gemiddelde verloop hiervan en kunnen jullie beiden vragen stellen en evt wensen kenbaar maken.
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
Steun

Natuurlijk ben je ook welkom bij de overige controles. Allemaal leuk en aardig, maar hoe kun je je zwangere vrouw nu echt helpen? Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap behoefte aan waardering en erkenning. Het is bewezen dat jouw steun helpt tegen depressieve gevoelens en stress bij je vrouw. Ook kan je haar helpen door emotionele steun, bijvoorbeeld door naar haar te luisteren en begrip te hebben voor haar situatie. Een meer praktisch gedeelte waarin je haar kan bijstaan is het overnemen van een aantal huishoudelijke taken.

Contact maken

Je verwacht het misschien niet, maar je kan tijdens de zwangerschap ook al contact maken met je ongeboren kindje. Elke zwangerschap is anders, maar gemiddeld gezien voelt een zwangere het kindje voor het eerst bewegen tegen de 20e week. Voor jou zal dat iets later zijn. De meeste bewegingen van de baby vinden plaats tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. De baby kan reageren op het aanraken van de buik, maar ook al op je stem. Klets dus maar lekker tegen hem/haar. Je kan contact maken met je kindje door eerst eens rustig samen te gaan zitten of te liggen. Als je daarna je handen op de buik legt van je vrouw en begint te praten, dan is de kans aanwezig dat het kindje hierop reageert.