kinderwens

Tips en adviezen

Hoe snel je zwanger wordt, is van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder wat handig tips en adviezen. Binnen één jaar is 80% van de stellen zwanger. Als dit dan nog niet het geval is, kan je contact opnemen met de huisarts. 

Hoe snel je zwanger wordt, is van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder wat handig tips en adviezen. Binnen één jaar is 80% van de stellen zwanger. Als dit dan nog niet het geval is, kan je contact opnemen met de huisarts. 

Leefstijl

Wanneer je een kinderwens hebt is het goed om eens naar je leefstijl te kijken. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Een ongezonde leefstijl kan voor beiden de vruchtbaarheid verminderen. Denk dan aan voeding,  alcohol, roken en drugsgebruik. Maar ook medicatie en lichaamsbeweging kunnen van invloed zijn op het zwanger worden. 

 
Foliumzuur

Voordat je stopt met anticonceptie is het goed om met foliumzuur te beginnen. Foliumzuur kan je los verkrijgen bij de drogist of apotheek, maar je kan er ook voor kiezen om een volledig vitaminesupplement te slikken. Kies dan een supplement specifiek bedoelt voor zwangeren. Hier zit namelijk de hoeveelheid foliumzuur in die je nodig hebt, dit is 0,4 tot 0,5 mg (oftewel 400-500 microgram). Het duurt even voordat je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgebouwd, begin daarom 4 weken voor het stoppen met anticonceptie. Je slikt het tot en met de 10e week van de zwangerschap. Het slikken van foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een neurale buis defect (NBD), zoals een open ruggetje. In een aantal gevallen is het zo dat je een andere dosis foliumzuur nodig hebt. Bijvoorbeeld als je epilepsie hebt, medicatie gebruikt of als er in de familie een NBD voorkomt. Neem in deze gevallen contact op met ons of met de huisarts.

Roken

Op het moment dat je zwanger wil worden, is het verstandig om al gestopt te zijn met roken. Naast dat roken de vruchtbaarheid verminderd, vergroot het de kans op onder andere een miskraam, aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte. Meeroken is even ongezond als zelf roken. 

Alcohol

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap geeft een verhoogd risico op een miskraam en aangeboren afwijkingen zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Omdat je, vaak al zwanger bent voordat je het kan weten, raden we aan om te stoppen met drinken bij het stoppen van de anticonceptie.

Drugs

Het gebruik van drugs (zowel soft- als harddrugs) beïnvloedt de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Daarnaast is het schadelijk voor het ongeboren kindje. Het kan leiden tot een miskraam, aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte of het overlijden van het het kindje. Daarnaast kan het kindje in sommige gevallen verslaafd geboren worden. Stop daarom met het gebruik van drugs voordat je zwanger wil worden.

Voeding

Wanneer je zwanger wilt worden is een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Tevens is het goed om te bedenken dat je niet te veel, maar wel de juiste vetten binnenkrijgt. Hoe doe je dat? Kijk voor handige tips op voedingscentrum.nl

Beweging

Regelmatig en voldoende beweging is belangrijk voor iedereen. Dus ook voor iemand die zwanger wil worden. Heb je een goede conditie en zijn je spieren sterk, dan heb je vaak minder snel klachten tijdens de zwangerschap. Probeer dan ook een half uur per dag lekker te bewegen. Bijvoorbeeld door een flinke wandeling te maken, te gaan sporten, of lekker doortrappen op de fiets naar je werk.

Medicatie

Tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met medicatie. Soms moet je met bepaalde medicatie al stoppen voordat je zwanger wilt worden. Neem daarom contact op met je specialist of huisarts als je medicatie gebruikt.

Vanaf het moment dat je zwanger kan zijn is het goed om alleen nog paracetamol (zonder codeïne) als pijnstilling te gebruiken. Laat ibuprofen en vergelijkbare producten liggen. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Tips

Vindt je het lastig je eetgewoonten aan te passen of om te stoppen met roken, drinken of drugsgebruik, neem dan contact op met ons of met je huisarts. Wellicht kunnen we je verder helpen.

Doe de test op zwangerwijzer.nl om te kijken waar jouw verbeterpunten liggen.

Voor meer informatie rond zwanger worden, kijk op strakszwangerworden.nl