kinderwens

Tips en adviezen

Wanneer je zwanger wilt worden stop je met anticonceptie en ben je vaak snel weer vruchtbaar. Je hebt tijdens de anticonceptie geen natuurlijke cyclus gehad, dus is het lastig om te weten wanneer je precies zwanger kunt worden. Je kan er voor kiezen om een paar maanden te kijken of er regelmaat in je cyclus zit.

Wanneer je zwanger wilt worden stop je met anticonceptie en ben je vaak snel weer vruchtbaar. Je hebt tijdens de anticonceptie geen natuurlijke cyclus gehad, dus is het lastig om te weten wanneer je precies zwanger kunt worden. Je kan er voor kiezen om een paar maanden te kijken of er regelmaat in je cyclus zit.

Twee weken voor je menstruatie heb je een eisprong. Bij een cyclus van 28 dagen is dit ook 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Een eicel blijft 12 uur vruchtbaar na de eisprong, sperma wel 2-3 dagen of soms nog langer. Daarom kan je het beste 24 tot 48 uur voor de eisprong vrijen.

Hoe snel je zwanger wordt is van verschillende factoren afhankelijk. Het kan zijn dat het in 1 keer raak is, maar dat hoeft niet. Meer dan de helft van alle stellen is na een half jaar zwanger en bij een jaar is dat opgelopen tot 80%. Als je na een jaar niet zwanger bent kan je contact opnemen met je huisarts. Deze kan dan met jullie bekijken of het nodig is om je naar een gynaecoloog te verwijzen. Duurt het wat langer, maak je dan niet te snel ongerust en houdt het vrijen leuk en ontspannen!

Leefstijl

Wanneer je een kinderwens hebt is het goed om eens naar je leefstijl te kijken. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Een ongezonde leefstijl kan voor beiden de vruchtbaarheid verminderen. Denk dan aan drugsgebruik, het drinken van alcohol, roken, maar ook je voedingspatroon.

Foliumzuur

Voordat je stopt met anticonceptie is het goed om met foliumzuur te beginnen. Foliumzuur kan je los verkrijgen bij de drogist of apotheek, maar je kan er ook voor kiezen om een volledig vitaminesupplement te slikken. Kies dan een supplement specifiek bedoelt voor zwangeren. Hier zit namelijk de hoeveelheid foliumzuur in die je nodig hebt, dit is 0,4 tot 0,5 mg (oftewel 400-500 microgram). Het duurt even voordat je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgebouwd, begin daarom 4 weken voor het stoppen met anticonceptie. Je slikt het tot en met de 10e week van de zwangerschap. Het slikken van foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een handicap (neurale buis defect (NBD)), zoals een open ruggetje. In een aantal gevallen is het zo dat je een andere dosis foliumzuur nodig hebt. Bijvoorbeeld als je epilepsie hebt, medicatie gebruikt of als er in de familie neurale buis defect voorkomt. Neem in deze gevallen contact op met ons of met de huisarts.

Roken

Op het moment dat je stopt met anticonceptie is het verstandig om al gestopt te zijn met roken. Naast dat roken de vruchtbaarheid verminderd, vergroot het de kans op onder andere een miskraam, aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte.

Ook meeroken is ongezond. Meeroken doe je wanneer je in dezelfde ruimte bent als iemand die rookt. De schadelijke stoffen kunnen uren blijven hangen. Vraag daarom of er bij jullie in huis niet meer gerookt wordt en probeer plekken waar er binnen wordt gerookt te mijden.

Alcohol

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap geeft een verhoogd risico op een miskraam en op aangeboren afwijkingen (Foetaal Alcohol Syndroom). Omdat je, vaak al zwanger bent voordat je het kan weten, raden we aan om te stoppen met drinken bij het stoppen van de anticonceptie.

Enkele handige links:

Drugs

Het gebruik van drugs (zowel soft- als harddrugs) beïnvloedt de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Daarnaast is het schadelijk voor het ongeboren kindje. Het kan leiden tot een miskraam, aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte of het overlijden van het het kindje. Daarnaast kan het kindje in sommige gevallen verslaafd geboren worden. Stop daarom met het gebruik van drugs voordat je stopt met anticonceptie.

Voeding

Wanneer je zwanger wilt worden is een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Tevens is het goed om te bedenken dat je niet te veel, maar wel de juiste vetten binnenkrijgt. Hoe doe je dat? Kijk voor handige tips op voedingscentrum.nl

Beweging

Regelmatig en voldoende beweging is belangrijk voor iedereen. Dus ook voor iemand die zwanger wil worden. Heb je een goede conditie en zijn je spieren sterk, dan heb je vaak minder snel klachten tijdens de zwangerschap. Probeer dan ook een half uur per dag lekker te bewegen. Bijvoorbeeld door een flinke wandeling te maken, te gaan sporten, of lekker doortrappen op de fiets naar je werk.

Medicatie

Tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met medicatie. Soms moet je met bepaalde medicatie al stoppen voordat je zwanger wilt worden. Neem daarom contact op met je specialist of huisarts als je medicatie gebruikt.

Vanaf het moment dat je zwanger kan zijn is het goed om alleen nog paracetamol (zonder codeïne) als pijnstilling te gebruiken. Laat ibuprofen en vergelijkbare producten liggen. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Tips

Vindt je het lastig je eetgewoonten aan te passen of om te stoppen met roken, drinken of drugsgebruik, neem dan contact op met ons of met je huisarts. Wellicht kunnen we je verder helpen.

Doe de test op zwangerwijzer.nl om te kijken waar jouw verbeterpunten liggen.

Voor meer informatie rond zwanger worden, kijk op strakszwangerworden.nl