echo

Echo

Hier vind je informatie over de (medische) echo’s die er in de zwangerschap gemaakt kunnen worden. Echo’s worden nooit standaard gemaakt. Sommigen enkel op indicatie en voor andere kies je zelf, zoals de 20-weken echo.

Hier vind je informatie over de (medische) echo’s die er in de zwangerschap gemaakt kunnen worden. Echo’s worden nooit standaard gemaakt. Sommigen enkel op indicatie en voor andere kies je zelf, zoals de 20-weken echo.

We bespreken de verschillende echo’s met je tijdens de zwangerschap. Omdat we een kleinschalige praktijk zijn, maken we de echo’s niet zelf. Voor het maken van de echo’s werken we voornamelijk samen met Echotoon. Dit is een kundig, kleinschalig en gezellig echobureau in Groningen. Nadat je je bij ons hebt ingeschreven, kan je daar zelf een afspraak maken. Heeft een ander echobureau je voorkeur, geef het dan gerust aan. Daar kunnen we je ook naartoe verwijzen. 

Enkele handige links:

Termijnecho

Bij een termijnecho meten we de baby op van het hoofd tot het staartbeentje, dit wordt ook wel de kruin-stuitlengte genoemd. Op deze manier kunnen we de termijn van je zwangerschap en dus ook de uitgerekende datum bepalen. Er wordt altijd een termijnecho gedaan om de uitgerekende datum te kunnen bepalen. Deze echo wordt gedaan tussen 10-12 weken. Meestal heb je de termijnecho nadat je bij ons bent geweest voor de intake. Je krijgt dan van ons de benodigde papieren mee om een afspraak te maken bij het echocentrum.

Meestal kan de kruin-stuitlengte gewoon opgemeten worden door middel van een uitwendig echo, dus via de buik. Als de beeldkwaliteit niet zo goed is, dan kan de inwendige echo een oplossing zijn. Er wordt dan vaginaal gekeken. Op deze manier kan je dichtbij de baarmoeder komen en dit komt de beeldkwaliteit meestal ten goede.

Tijdens de echo wordt er uitleg gegeven over wat er te zien is, dit hangt natuurlijk ook af van de zwangerschapstermijn. Na de echo krijg je te horen wat de uitgerekende datum wordt. Deze datum is de enige echte á terme datum en zal gedurende je gehele zwangerschap gebruikt worden als de uitgerekende datum. Dit betekent niet dat je ook daadwerkelijk op die datum gaat bevallen. Vanaf 3 weken vóór de uitgerekende datum wordt het kindje gezien als voldragen en mag je bevallen bij je verloskundige in de eerstelijn, dit mag tot 42 weken.

13-weken echo

Sinds 1 september 2021 is het mogelijk om te kiezen voor de 13-weken echo. Deze echo is gericht op het vroeg opsporen van aangeboren afwijkingen. Op dit moment is de 13-weken-echo in onderzoeksfase en dat betekent dat je toestemming moet geven om mee te doen aan een onderzoek als je gebruik wilt maken van de 13-weken-echo. We kaarten deze optie staan tijdens 1 van de eerste gesprekken met ons, en mocht je dat willen dan kun je hier meer informatie over krijgen. 

20-weken echo

Veruit de meeste kinderen worden gezond geboren. De kans op een aangeboren afwijking is gelukkig relatief klein. Niet alle aangeboren afwijkingen kunnen gezien worden met de echo, maar in een aantal gevallen kan dit wel. Mocht je de 20-weken echo willen laten doen, dan wordt deze gedaan tussen de 18 en 22 weken. Het is niet verplicht.

De 20-weken echo is een medische echo. Alle organen van de baby worden bekeken. Het doel van de echo is de baby te screenen op eventuele lichamelijke afwijkingen. Het is dus geen echo ter bepaling van het geslacht. Mochten jullie het geslacht willen weten, dan kunnen jullie dat natuurlijk wel aangeven bij de echoscopist. Hij/zij zal dit tijdens of na de echo aan jullie vertellen. De 20-weken echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als je voor deze echo kiest, krijg je van ons papieren mee, zodat je hiervoor een afspraak kan maken.

Groei echo

In sommige situaties is het nodig om een groei-echo te laten maken. Tijdens de zwangerschapscontroles houden wij bij hoe de groei is van de baby. Dat doen we onder andere door je buik te meten. Mochten we denken dat de baby aan de kleine of juist grote kant is, dan laten we voor de zekerheid één of meerdere groei-echo’s maken.

Liggingsecho

Als we twijfelen over de ligging van de baby vanaf 36 weken is dat een reden om een echo te laten maken. We willen namelijk graag dat de baby vanaf 36 weken met zijn/haar hoofdje naar beneden ligt.