Dit is echter niet verplicht, maar soms is het fijn om de voorgaande periode af te sluiten met een nacontrole. Ook als je niet bij (een van) ons bevallen bent mag je op nacontrole komen. Soms is er wel een reden om de nacontrole óók plaats te laten vinden in het ziekenhuis. Dat hoor je dan van het ziekenhuis vlak na je bevalling, óf van ons tijdens de kraamweek.

Consultatiebureau
Na het kraambed dragen we de zorg voor de baby over aan het consultatiebureau. Zij nemen de zorg op zich wat betreft jullie kindje. Hieronder valt eigenlijk de groei en ontwikkeling. Nadat wij de zorg hebben afgesloten, komt de wijkverpleegkundige thuis langs. Zij zal je informatie geven over onder andere waar het consultatiebureau in de buurt is, de eerste inentingen, weegmomenten, overige controles, etc. Bij het consultatiebureau kun je terecht voor vragen en/of tips ten aanzien van jullie kindje.
Huisarts
Nadat we het kraambed hebben afgesloten, dragen we de zorg voor jou en de baby over aan de huisarts. Tot een week of 6 na de bevalling kan je kan ons ook nog bereiken met vragen of klachten t.a.v. de bevalling. Het is goed om contact op te nemen met de huisarts wanneer:
- Jij of je baby koorts ontwikkelt in de eerste 3 maanden na de bevalling
- Je denkt dat je een borstontsteking hebt.
- Bij (opnieuw) ruim bloedverlies en heftige buikpijn, al dan niet in combinatie met koorts
Bloedverlies
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling bloed verliezen. Natuurlijk neemt het wel geleidelijk aan af. Soms vloei je nog 4 weken, soms nog tot 8 weken na de bevalling. Ook kan het voorkomen dat je menstruatie er meteen achteraan komt. Waneer je zelf weer wat actiever wordt kan er die dag ook weer wat meer bloedverlies optreden. Zolang je bloed verliest raden af om tampons te gebruiken, om in bad te gaan of te zwemmen en ook gemeenschap raden we af. Neemt je bloedverlies opeens weer heel heftig toe en heb je veel buikpijn al dan niet in combinatie met koorts, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.
Bekkenbodem
Na iedere bevalling is het goed om in de kraamweek al eens te oefenen met de bekkenbodemspieren. Na een vaginale bevalling kan het zijn dat het de eerste dagen lastig is om je urine op te houden. Door je bekkenbodem meerdere malen op een dag aan te spannen, kun je jezelf trainen om de controle over je blaas terug te krijgen. Ook na de eerste week is het erg belangrijk om je bekkenbodemspieren te blijven trainen. Voor meer informatie over bekkenbodem en de hierbij horende oefeningen: zie ‘links’.
Borstontsteking
Als je borstvoedig geeft, controleer dan elke dag even je borsten op warme harde en rode plekken. Als je deze vindt is het belangrijk dat de borsten goed geleegd worden. Dus of doordat je kindje de borst leegdrinkt, of met behulp van kolven (evt met de hand). De plek waar je kindje met zijn/haar kinnetje naartoe ligt, wordt het beste leeg gedronken. Probeer dus verschillende voedingshoudingen (bijvoorbeeld: Madonna, rugby). Ook kan het koelen van de borsten na de voeding wat verlichting brengen. Hiervoor kan je een zakje appelstroop (dat bevriest niet) in de vriezer leggen en na het voeden bij je BH in doen. Zorg ervoor dat je een goed sluitende BH hebt, beugel BH’s worden afgeraden! Onder het kopje ‘links’ zijn een aantal goede borstvoedingssites te vinden. Als je twijfelt of denkt dat je een (beginnende) borstontsteking hebt, neem dan contact met ons op. We kunnen je dat vaak nog wel wat tips geven om hiermee om te gaan en de ontsteking te lijf te gaan.
Koorts
Koorts bij jezelf: Heb je koorts (boven de 38,5C) en voel je je niet goed of heb je er andere klachten bij dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Als je een een temperatuur beneden de 38,5C hebt kan je nog even afwachten. Zorg ervoor dat je goed drinkt. Heb je koorts in combinatie met één van de volgende klachten dan is het goed om meteen contact op te nemen met je huisarts.
- Koorts i.c.m. heftige buikpijn en ruim vaginaal bloedverlies
- Koorts i.c.m. pijnlijke rode en warme plekken op de borst(en) en je niet lekker voelen.
Koorts bij jullie kindje: Bij pasgeboren kinderen die nog geen 3 maanden oud zijn geldt: verhoging is een temperatuur vanaf 37,8C. Trek hem/haar dan wat kleertjes uit en leg hem/haar in de box met een dekentje licht over. Controleer na een uur de temperatuur weer. Is deze aan het stijgen, neem dan contact op met je huisarts. Is de temperatuur de eerste keer dat je deze opmeet 38,5C of hoger, neem dan direct contact op met je huisarts en wacht niet eerst een uur af. Een temperatuur van beneden de 36,5C is ook niet goed. Wanneer jullie kindje hier net onder zit trek hem/haar wat extra kleding aan en doe lekkere warme kruiken bij het bedje in. Als de temperatuur verder daalt, neem dan contact op met je huisarts
Sporten
Sporten is altijd goed en zeker niet onbelangrijk. Vanaf een week of 6 kan je weer rustig aan beginnen met sporten. Bouw het geleidelijk aan op totdat je op het niveau bent waar je wil zijn. Luister naar je lichaam en ga niet (te ver) over je grenzen heen.
Keizersnede
Het herstel na een keizersnede duurt enige tijd. In het eerste half jaar gaat de genezing het snelst. In de 1,5 jaar daarna herstel je ook nog. Soms is het littekenweefsel erg gevoelig of heb je juist een doof gevoel ter hoogte van het litteken. Na een week of 6 heb je een nacontrole in het ziekenhuis. Mocht je vragen hebben over de keizersnede en/of het litteken dan kun je deze hier kwijt. Wees na een keizersnede voorzichtig, met name met tillen. Bouw het sporten zeker nu rustig weer op. Luister naar je lijf. Als je teveel hebt gedaan, zal je lijf dit aangeven. Doe het de volgende dagen dan rustiger aan!
Seks
Als je net bent bevallen heb je vaak nog geen behoefte om weer te vrijen. Op een gegeven moment komt dat weer terug. Dan is het goed om wel iets te weten over seks na de bevalling. Je mag weer vrijen wanneer:
- Het bloedverlies gestopt is. Het bloedverlies komt uit de baarmoeder, van de plek waar eerst de placenta heeft gezeten. Zolang je bloedverlies hebt kan er in de wond een ontsteking ontstaan na het vrijen.
- Als je hechtingen hebt, dan is het goed dat deze eerst goed genezen zijn. De hechtingen hebben een dag of 6-10 na de bevalling geen functie meer. Het weefsel zit weer aan elkaar. Dat betekent niet dat het ook helemaal genezen is. Je kan zeker de eerste tijd nog wat pijnklachten hebben, of het kan gewoon gevoelig zijn. Op de plek waar het litteken zit kan de huid wat harder en stugger aanvoelen. Tijdens het vrijen kan het littekenweefsel wat trekken of wat ‘hobbelig’ aanvoelen. Het is goed om van tevoren zelf eerst te onderzoeken hoe het aanvoelt als je het aanraakt van de buiten- en de binnenkant. Als dit goed gaat, zonder pijn, dan kan je weer proberen te vrijen. Soms is het prettig om gebruik te maken van glijmiddel.
- Jullie er beiden weer aan toe zijn en er zin in hebben.
Anticonceptie
Vrouwen die net zijn bevallen, kunnen in de eerste periode die hierop volgt, erg vruchtbaar zijn. Wees dus voorzichtig! Met flesvoeding heb je na gemiddeld 6 weken weer je eerste menstruatie. Bij borstvoeding is de variatie hierin erg groot, we weten dus niet wanneer je weer voor het eerst gaat menstrueren. Belangrijk om te weten is, dat je eerst je eisprong hebt. Er komt een eitje vrij dat klaar is om bevrucht te worden. Gebeurt dit niet, dan wordt het eitje weer afgevoerd. Dit is je menstruatie. Je hebt dus eerst je eisprong en daarna je menstruatie. Dit houdt in dat je zwanger kan worden, voordat je je eerste menstruatie weer hebt gehad! Er wordt niet voor niets gezegd: ‘9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren’. Zowel voor je eigen lijf als voor het volgende kindje is het goed om eerst te herstellen van de ene zwangerschap en bevalling voordat de volgende zwangerschap zich weer aandient. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft anticonceptie. De keuze hangt af van een aantal zaken. Wat is jullie gezinsplanning? Welke anticonceptie heb je goede ervaringen mee? Op basis van hormonen of juist niet? Als je borstvoeding geeft gelden er weer andere ‘regels’ dan wanneer je de fles geeft. Borstvoeding werkt echter niet als anticonceptie. Ook kan je keuze afhangen van je zorgverzekeraar, wat wordt wel en niet vergoed. Op www.anticonceptie-online.nl kun je informatie vinden over de verschillende anticonceptiemethodes.
Eventuele volgende zwangerschap: Als jullie nadenken over een eventuele volgende zwangerschap en je stopt met het gebruik van anticonceptie, dan is het goed om te starten met foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een neurale-buisdefect (NBD). Ook kan het zijn dat er, afhankelijk van hoe de voorgaande bevalling verlopen is, andere adviezen worden gegeven met betrekking tot de begeleiding van de eventuele volgende zwangerschap. Dit bespreken we dan met je tijdens het kraambed.