Loading Quotes...

Voorbereiding

Thuis of in het ziekenhuis

Het is goed om tijdens de zwangerschap na te denken over waar je wilt bevallen. De uiteindelijke keuze hoef je pas tijdens de bevalling zelf te maken. Natuurlijk bespreken we de mogelijkheden wel uitgebreid tijdens het bevalgesprek.

Als je zwangerschap ongecompliceerd verloopt kan je er voor kiezen om thuis te bevallen. Dit is veilig! Wij hebben alles bij ons wat we nodig zouden kunnen hebben. Dus ook om bijvoorbeeld te kunnen hechten of om te kunnen handelen in een acute situatie. Als verloskundigen zijn we naast de begeleiding ook bezig met een risico selectie. Wij kijken dus voortdurend of het veilig is en blijft om thuis te blijven voor de bevalling. We blijven bij je vanaf het moment dat het voor jullie nodig is. Dat kan dus per persoon verschillen.

Belangrijk bij een thuisbevalling is wel dat de ruimte waarin je bevalt goed toegankelijk is voor een brancard in het geval van een acute situatie. Soms kan dat betekenen dat het verstandiger is om op de begane grond in de woonkamer te bevallen. Daarnaast is het belangrijk dat je een bed hebt, waar we goed bij je kunnen. Beval je in de woonkamer, dan is het handig om daar een eenpersoonsbed neer te zetten, of om een matras op een stevige eettafel te leggen.

Je kan er ook voor kiezen om onder onze begeleiding in het ziekenhuis te bevallen. Dit is een poliklinische bevalling. De bevalling begint dan wel thuis. Het is ook belangrijk dat de bevalling echt goed op gang is voordat we naar het ziekenhuis gaan. Anders kunnen de verandering van locatie en de autorit er voor zorgen dat de weeën weer afnemen. Daarom gaan we meestal met 4-6 cm ontsluiting richting het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan je gebruik maken van de douche of als het vrij is het bevalbad. Wij blijven voor de begeleiding zo veel mogelijk bij je als je dat prettig vindt.

Het huis klaarmaken

Zorg dat je bed ALTIJD op klossen staat tegen de tijd dat je gaat bevallen. Dus ook als je poliklinisch gaat bevallen in het ziekenhuis. Het liefst vanaf 37 weken. Op deze manier kunnen zowel wij als de kraamzorg, ons werk goed uitvoeren. Het bed moet verhoogd worden, waarbij de bovenkant van het matras op een hoogte ligt van ongeveer 80cm vanaf de grond. Als het niet mogelijk is om het bed te verhogen door middel van klossen (of bierkratjes), zorg er dan voor dat je een (ander) eenpersoonsbed in huis hebt dat wel verhoogd kan worden.

Het is erg belangrijk dat je je kraampakket in huis hebt voordat je gaat bevallen. Ook als je poliklinisch wil bevallen. Het kraampakket wordt verzorgd door je zorgverzekeraar, maar is ook te koop bij drogist of apotheek. In het kraampakket moet in ieder geval het volgende zitten:

 • 1 groot kraammatras
 • 5 celstofonderleggers
 • 1 navelklem
 • 2 doosjes steriele gaasjes
 • 1 flesje alcohol
 • 2 pakken kraamverband
 • 1 zak watten
 • 10 steriele gaasjes 10×10

Als je graag thuis wil bevallen gebruiken we meer celstofonderleggers. Het is goed om er dan een stuk of 10-12 in huis te hebben. Deze kan je kopen bij de apotheek of drogist. Zorg tevens voor een groot stuk plastic, hiermee kan je je matras beschermen. Tip: koop dit (schilder)plastic bij de bouwmarkt, dit is vaak een stuk goedkoper. Overige punten voor wanneer je thuis wil bevallen:

 • fototoestel (natuurlijk ook wanneer je niet thuis wil bevallen)
 • 2 lege emmers
 • 1 vuilniszak
 • een plastic kom
 • een po of ondersteek
 • 10 hydrofiele luiers (ook wanneer je niet thuis wil bevallen)
 • 2 babykruiken met kruikenzak (ook wanneer je niet thuis wil bevallen)
 • digitale thermometer (ook wanneer je niet thuis wil bevallen)

Tegelijk met de klossen, kan je de po/ondersteek en een eventuele rugsteun afhalen.

Mocht er toch een reden zijn om tijdens de bevalling naar het ziekenhuis te gaan, dan is het handig als er een tas klaar staat, voor jou en de baby. Doe hierin wat spulletjes in voor jezelf om een dag of 2 mee door te komen. Voor de baby: romper, broekje, trui, sokken, muts, omslagdoek.

Zorg op maat bij Verloskundigenpraktijk Laif!