bevalling

Voor de partner

Als partner voel je je soms tijdens de zwangerschap en bevalling aardig overbodig. Dat is niet nodig! Tijdens de bevalling is het goed om positief te blijven.

Als partner voel je je soms tijdens de zwangerschap en bevalling aardig overbodig. Dat is niet nodig! Tijdens de bevalling is het goed om positief te blijven.

Het is voor je vrouw namelijk erg fijn om te horen dat het goed gaat en vooral ook dat ze het goed doet. Ook al ben je misschien praktisch ingesteld, het feit dat je er alleen al bent voor je vrouw tijdens de bevalling is erg belangrijk voor haar! Natuurlijk kun je hier en daar een washand halen, de kruiken klaarzetten en masseren tot je armen zeer doen, maar…

Een goede voorbereiding is het halve werk:

Tot slot: als partner is het moeilijk om geen medelijden met je vrouw te hebben. Toch heeft ze er niet veel aan als je met een vertrokken gezicht toe staat te kijken. Probeer er voor haar te zijn en te ondersteunen. Positieve woorden doen wonderen!

  • Zorg dat je je hebt ingelezen. Zo kan je je enigszins instellen op wat je kan verwachten bij de bevalling. Ga bijvoorbeeld ook eens mee naar de controles of pak een lesje van de zwangerschapscursus mee. Op deze manier kunnen alle praktische vragen beantwoord en jullie wensen besproken worden.
  • Bespreek eventuele wensen ook met elkaar. Zo weet je wat je vrouw wel en niet wil tijdens de bevalling. Als ze er op dat moment niet toe in staat is kun jij haar wensen overbrengen aan ons of aan de zorgverleners van het ziekenhuis. Bespreek ook van tevoren een aantal verschillende scenario’s met elkaar. Wat als het anders loopt dan verwacht? Op deze manier zijn jullie tijdens de bevalling beter op elkaar ingespeeld.
  • Natuurlijk is het goed om te weten wat je wilt, maar probeer allebei wel flexibel te blijven. De bevalling loopt niet altijd precies zoals jullie het je hebben voorgesteld.
  • Wanneer jullie in het ziekenhuis bevallen is de rol van de partner ook erg belangrijk. Natuurlijk voor het praktische gedeelte: wie brengt je vrouw anders naar het ziekenhuis? Maar ook voor het emotionele gedeelte. Het ziekenhuis stond misschien niet bovenaan het bevalplan, maar door omstandigheden is het niet anders. Het kan een hele omschakeling zijn voor jullie om van thuis naar ziekenhuis te (moeten) gaan. Daar kan jij je vrouw bij helpen door haar actief te steunen. Vaak ben je samen wel enige tijd op de verloskamers. Natuurlijk komt er regelmatig iemand van het ziekenhuis kijken hoe het met jullie gaat, maar tussendoor kan je je vrouw (net als thuis) door de bevalling heen coachen.
  • (Toch) nog een aantal praktische zaken: Herinner haar eraan dat ze regelmatig iets drinkt of probeert te eten. Ook is het goed voor je vrouw om elke 2-3 uur te plassen. Een volle blaas kan de weeën tegenwerken. Massage net boven het staartbotje wordt vaak wel gewardeerd. Zo niet, dan merk je dat snel genoeg… Houd bij wanneer en hoe vaak de weeën komen, dan weten jullie precies wanneer je ons moet bellen.
  • slide
  • slide
  • slide