bevalling

Verloop

Hoe de bevalling begint weten we niet, de kans is groot dat deze begint met weeën. Vaak gaan er harde buiken aan vooraf. Deze harde buiken nemen toe in plaats van af. Ze beginnen pijnlijk(er) te worden.

Hoe de bevalling begint weten we niet, de kans is groot dat deze begint met weeën. Vaak gaan er harde buiken aan vooraf. Deze harde buiken nemen toe in plaats van af. Ze beginnen pijnlijk(er) te worden.

Het begint met weeën

Het is dan fijn om een plekje op te zoeken waar je je kan ontspannen. Soms is een warme douche of kruik ook erg fijn. Op een gegeven moment zet het echt door en zijn het geen harde buiken meer, maar pijnlijke weeën. Ga deze dan timen. Wanneer de weeën een uur lang om de 3-5 minuten komen en waarbij één wee een minuut of langer duurt, is de bevalling vaak begonnen. Hierbij is het zo dat er 5 minuten tussen het begin van elke wee zit, je hebt dus 3-4 minuten pauze tussendoor. In deze fase van de bevalling, zorgen de weeën voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. Vanaf het moment dat er krachtige weeën zijn waardoor er ook ontsluiting ontstaat, is de bevalling begonnen. De weeën zullen na verloop van tijd krachtiger worden. De baby drukt tijdens een wee met het hoofdje en de vliezen (wanneer deze nog niet gebroken zijn) tegen de opening aan. Dit heet ook wel de ontsluitingsrand. Op deze manier zal de ontsluiting verder vorderen tot 10 cm. Bel ons bij een eerste kindje in ieder geval met weeën elke 3 minuten, die een minuut lang aanhouden, gedurende een uur. Bij een tweede of volgend kind maken we aparte afspraken. 

Probeer jezelf zo lang mogelijk af te leiden. Het duurt waarschijnlijk nog wel een aantal uur voordat je mag beginnen met persen. Voor een eerste kind geldt: gemiddeld genomen ontsluit je met een centimeter per uur. Hierbij duren de eerste 5 centimeter vaak wat langer dan de laatste 5 centimeter. De weeën die je dan hebt komen om de 2-4 minuten en duren 60-90 seconden. Voor een eerste bevalling staat dan ook 12-24 uur. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Een volgende bevalling gaat vaak wat sneller.

Het begint met het breken van de vliezen

Ongeveer in 10% van de bevallingen begint deze met het breken van de vliezen. Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn, trek dan een witte onderbroek aan zonder inlegkruisje of verband. Zo kan je de kleur van het vruchtwater beter zien. Wanneer je geel, bruin of groen vruchtwater ziet moet je ons meteen bellen. Dit houdt in dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept en dan komen we thuis langs voor een controle. Wanneer het vruchtwater een heldere of roze kleur heeft wachten we rustig af tot de weeën beginnen. Bel overdag altijd meteen. Als je vliezen ‘s nachts breken, met helder vruchtwater en het hoofdje van de baby is goed ingedaald (dit vertellen we je tijdens het spreekuur), wacht dan rustig tot de volgende ochtend met bellen. We zullen die ochtend bij je thuis komen voor een controle en het bespreken van de mogelijkheden. Als je vliezen ‘s nachts breken en het vruchtwater is geel, groen of bruin, dan moet je wel meteen bellen.

Opvangen van weeën

Tijdens de bevalling is het goed om de weeën in verschillende houdingen op te vangen. Op deze manier wordt er voor de baby ook wat meer ruimte gemaakt om verder het baringskanaal in te zakken. Zorg dat je tijdens de wee rustig blijft ademhalen: adem in door je neus en langzaam weer uit via je mond. Als je een zwangerschapscursus hebt gehad, gebruik deze tips ook en kijk wat je op dat moment het prettigst vindt.

Er zijn verschillende houdingen en plekken die je zou kunnen uitproberen.

  • Lopend
  • Ergens op hangend, bijvoorbeeld op tafel, bed of partner
  • Zittend of staand onder de douche
  •  Zittend of liggend in bad
  • Op een grote yoga bal zitten of hangend
  • Op handen en knieën
  • Liggend op je zij.

Probeer het uit! We adviseren in ieder geval om niet voortdurend in bed te blijven liggen. Dat is ook vaak een hele lastige houding om de weeën goed op te kunnen vangen.

Persen

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt, heb je volledige ontsluiting. Dat betekent dat de baby er nu langs kan. Vaak heb je dan ook weeën die de baby heel hard naar beneden drukken, het is een echte reflex die je bijna niet kunt tegenhouden. Het voelt alsof je moet poepen. Deze weeën helpen je de baby naar buiten te persen. De duur van het persen verschilt enorm van persoon tot persoon en is ook sterk afhankelijk van of het je eerste kindje is, of dat je al een kindje hebt gehad.

Ook bij het persen zijn er verschillende houdingen die je kunt aannemen. Liggend op de rug is de houding die we het meest kennen, maar die eigenlijk helemaal niet zo logisch is. In andere houdingen is je bekken net een stukje wijder. Wij proberen je altijd te helpen om een houding te zoeken die voor jou het beste werkt. Bijvoorbeeld:

  • Gehurkt
  • Op de baarkruk
  • Op handen en knieën
  • Liggend op je zij
  • In bad
  • Liggend op je rug.

Wij hebben altijd een bad en een baarkruk bij ons! Als het nodig is om je te helpen tijdens het persen, dan kan het zijn dat het toch (tijdelijk) nodig is om op je rug te liggen. We zullen dit dan uitleggen en je helpen.

Het belangrijkste is dat je weet dat er verschillende mogelijkheden zijn en bedenk van te voren eens wat je prettig lijkt. Op het moment van de bevalling kan het echter zo zijn dat je dit toch niet fijn vindt. Dat is helemaal niet erg. Je kan altijd iets anders uitproberen.

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
Wanneer de baby geboren is

Wanneer de baby geboren is komt hij of zij bij jou op de blote borst te liggen. Als met jullie beiden alles goed gaat blijft de baby lekker bij je liggen. We drogen de baby bij jou op de borst af en leggen warme doeken over hem of haar heen.

De baby doet op een gegeven moment de ogen open doen en gaat kennis maken, een belangrijk moment van binding tussen moeder en kind. Na verloop van tijd gaat de baby ook zoekbewegingen maken. Hij/zij doet het mondje open en smakt. Dat betekent dat hij/zij er klaar voor is om aan de borst te gaan. Geef de baby rustig de tijd om te ruiken en snuffelen. Wij of de kraamverzorgende helpen bij het aanleggen. Geef je geen borstvoeding, houdt de baby dan wel gewoon lekker bij je.

Nadat de baby geboren is moet de placenta nog geboren worden. Vaak gaat dit vrij snel, maar het kan ook wat langer duren. Ondertussen kan je gewoon beginnen met borstvoeding geven, dit helpt zelfs bij het aanmaken van oxytocine, wat er voor zorgt dat de baarmoeder goed samentrekt. Het beperkt het bloedverlies en zorgt ervoor dat de placenta sneller los komt.

Als het nodig is wordt je na de bevalling nog gehecht. Dit kunnen we bijna altijd zelf doen. Dit doen we meestal terwijl jij de baby aan het voeden bent of bij je hebt.

Nadat de baby klaar is met drinken kijken we hem/haar na. We kijken of alles erop en eraan zit, of de reflexen werken en we wegen de baby. Meten doen we niet meer. Hiervoor moeten de beentjes namelijk gestrekt worden, wat een hele onnatuurlijke houding is voor de baby en niet bevorderlijk voor de heupen.

Als je gegeten en gedronken hebt en je voelt je verder goed, dan mag je gaan douchen. Je krijgt daarbij hulp van de kraamverzorgster. Het is dan ook belangrijk om te proberen te plassen. Vaak is alles branderig van onderen en is het het meest prettig om onder de douche te plassen. Voor de keren er na kan je tijdens het plassen bijvoorbeeld spoelen met een fles water met sportdop.

Als je in het ziekenhuis bevallen bent mag je na het douchen rustig aan naar huis. Als je thuis bevallen bent, dan kruip je weer lekker in een schoon bed en kunnen jullie rusten.

  • slide
  • slide
  • slide